WABI-SABI HAIKUWEDSTRIJD

10.11.2022

De ‘Paul Mercken Aanmoedigingsprijs’ voor 2023 is een haikuwedstrijd met als thema Wabi-Sabi waarbij een aantal beelden van de tentoonstelling ‘Wabi-Sabi, Japanse esthetiek in fotografie en keramiek’ als uitgangspunt dient.

De opgave: maak een haiku waarbij de Wabi-Sabi gedachte tot uiting komt en gebruik een beeld als uitgangspunt uit de tentoonstelling uit het Sieboldhuis van Ohira Shingo (Keramiek), Nobuyuki Kobayashi (Foto’s), Horie Mika (Cyanotype) of Naoyuki Ogino. 

Voor de winnaars zijn er mooie geldprijzen: de winnaar ontvangt 250 euro, de tweede en de derde resp. 150 en 100 euro.


Wabi-Sabi is een eeuwenoude benaderingswijze uit het verre oosten met betrekking tot herontdekte waarden van schoonheid die de natuur als voorbeeld neemt. Schoonheid zit niet in de perfectie, maar in het uniek zijn. Het uitgangspunt is het waarderen van het moment, elk moment in het heden is uniek. Waarbij het begrip Wabi een onbestemd gevoel oproept van hunkering, melancholie en verlatenheid. En Sabi de vluchtigheid van het moment weergeeft, alles verandert, niets blijft zoals het is en alles vindt zijn einde. Sabi betekent dat je je niet verzet tegen de verandering, maar als natuurlijk onderdeel van het leven accepteert. Wabi-Sabi is het leven als geheel zien vanuit een ander bewustzijn; niet verzetten tegen de verandering, maar als natuurlijk onderdeel van het leven accepteren. De momenten opmerken waar je aandacht naar getrokken wordt en je onttrekken uit de dagelijkse sleur.

Graag vermelden op welk beeld je inzending geïnspireerd is.

  • Maximaal één Nederlandstalige haiku per persoon.
  • De haiku mag niet eerder in het openbaar domein gepubliceerd zijn.
  • Strikte toepassing van klassieke haikuregels, zoals 5-7-5 lettergrepen en een seizoenswoord, is niet vereist.
  • De jury van de haikuwedstrijd bestaat uit: Inge Steenmeijer, Henk van der Werff en Arie de Kluijver. Lodewijk Ouwehand verzorgt het wedstrijdsecretariaat.
  • Over de uitslag kan niet gecommuniceerd worden.
  • De prijsuitreiking is tijdens de Haiku-Ontmoetingsdag die in het najaar van 2023 in Nederland georganiseerd zal worden.
  • Uiterste inzenddatum 1 augustus 2023.

Inzenden via volgende link: https://haiku.nl/paul-mercken-aanmoediginsprijs-2023-wabi-sabi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s