Bestuur

Al is haiku in ons land een begrip geworden, toch hebben veel mensen er maar een summiere kennis van. ‘Ha ja, dat natuurgedicht met zeventien lettergrepen’, zo luidt de perceptie. Waar men terecht kan voor nadere kennismaking die verder reikt dan de perceptie is niet meteen geweten.


De haiku,
een brilletje om anders naar
de doodgewone dingen te kijken.

Met bovenstaande vraag voor ogen beschikken we over het Haiku-centrum Vlaanderen, een overkoepelende vereniging die, in samenwerking met de kernen, haiku promoot. Benevens het centrum en deze website bestaan er verschillende kernen waar men zich doelgericht met haiku bezighoudt.

Werkingen

Sinds 1976 bestaat het Vlaams-Nederlandse kwartaaltijdschrift ‘Vuursteen’, gemaakt door en voor haikuïsten en andere belangstellenden. Sinds 2022 bestaat het Vlaamse kwartaaltijdschrift ‘ya’, een initiatief van Geert De Kockere, de man van het Huis van de Haiku.

Traditioneel is er de haikudag in het najaar (23 oktober in 2022) waarop leden van kernen en belangstellenden een dag samen kunnen doorbrengen rond het haikugebeuren. ’s Morgens hebben we de uitgenodigde sprekers die over een aspect van haiku komen spreken, de namiddag wordt besteed aan workshops.

Jaarlijks wordt een fraaie haikukalender uitgegeven met een bloemlezing van ingezonden verzen. Deze draaikalender zorgt er mede voor dat er elke week een andere haiku onder de aandacht komt. Tweejaarlijks wordt een wedstrijd georganiseerd rond haiku en is er een uitgave van ‘Aan het woord’, met enkele haikugedichtjes van elke inzender.

Het Haiku-centrum Vlaanderen is het aanspreekpunt voor contacten zowel met geïnteresseerden als met het buitenland in het algemeen.

Het bestuur anno 2022

Voorzitter: Willy Vande Walle
Secretaris: Walter Vereertbrugghen
Penningmeester: Sylvain Peeters
Andere bestuursleden: Riet De Bakker, Jean-Marie Werrebrouck

Andere medewerkers anno 2022

Verantwoordelijke uitgever Vuursteen: Jean-Marie Werrebrouck
Verantwoordelijke kantelkalender: Régine Dendooven
Verantwoordelijke website: Luc Barbé


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s