ya

ya is een nieuw kwartaaltijdschrift voor haiku (en senryu en haibun) voor het Nederlandse taalgebied en verschijnt vier keer per jaar op A5-formaat volgens de cyclus van de seizoenen: maart, juni, september en december. In ya willen we vooral het plezier en het genot van haiku laten zien. Zowel wat haiku lezen als haiku schrijven betreft.


Een haiku
is een prieeltje op het grote landgoed
van de poëzie.

In ya vind je informatie over de diverse vormen en stijlen die een haiku kan aannemen, maar ook achtergrond over het ontstaan van sommige regels. Daarnaast experimenteren we ook met het genre en nodigen we uit om mee te experimenteren. Af en toe krijg je ook een portret van een oude Japanse haikumeester en zijn belang voor de haiku. En we vergeten de kinderen niet. Zo geven we in ya ook tips om kinderen haiku’s te laten schrijven én is er ook een volle pagina met haiku’s voor kinderen.

Ook eenvoudige technieken om je eigen haiku’s te verbeteren, komen aan bod in ya. Of meningen en inzichten van Westerse filosofen over haiku en wat de haiku kan betekenen voor de Westerse literatuur. Of we leren een haiku anders en dieper lezen.

En uiteraard willen we de haikudichters van bij ons in ya een ruim forum geven om hun haiku’s, senryu’s en haibun te publiceren en aldus een motiverende rol spelen om de haiku verder te promoten.

Hier en daar vind je in ya QR-codes. Die tillen je van het mooie, ivoorkleurige papier van ya op en brengen je vanzelf op het internet met diverse uitbreidingen.

Meer info of je abonneren: Haikutijdingen ya.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s