Wereldhaikudag

Op zondag 17 april is het Wereldhaikudag. Diverse organisaties en individuele haikuliefhebbers proberen dan meer dan anders nog de schoonheid van haiku onder de aandacht te brengen. Ook bij ons. Zoals bijvoorbeeld de Facebookgroep Worldhaikuday2022, die wil aansporen om via het lezen van drie uitgekozen haiku’s de liefde voor het kleine gedicht aan te wakkeren.


Haiku is ontstaan in het Oosten, schrijft Worldhaikuday2022, maar is ook in het Westen volop in leven. Graag nodigen wij je uit om onderstaande haiku’s te lezen.

Heb je nog nooit een haiku gelezen? Dat doe je zo: lees de haiku heel langzaam, zodat de woorden die er staan de tijd hebben om even te bezinken. Lees de haiku tweemaal, nog beter driemaal. Lees de eerste keer rustig, sluit de tweede maal de ogen en probeer de woorden te herhalen en doe een derde keer weer de ogen open om nog eens rustig te lezen. Lees alleen in een rustige omgeving op een moment dat je zelf rustig bent. Iedere lezer krijgt zijn eigen ervaring en beeldvorming, dat is de sterkte van haiku. Hier zijn de 3 haiku’s:

nog dezelfde dag
waarop de klaproos bloeide
door de wind vernield
[ Shiki (1867-1902) ]


bovenop het dak
ligt een natte kinderbal
in lenteregen
[ Buson (1716-1784) ]


de maan snelt verder,
maar regendruppels blijven
hangen aan takken
[ Bashõ (1644-1694) ]

Hoe was je ervaring? Laat maar een reactie in onze Facebookgroep na. Dank! Samen met vele duizenden mensen wereldwijd heb je even stilgestaan en de kracht van haiku kunnen ervaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s